Swed Handling fyller 30 år: Rickard och Therese minns tillbaka på företagets resa

1994 grundade Tommy Andersson företaget som 30 år senare skulle förse stora delar av Sverige med kemikalier, vara en föregångare i branschen gällande miljö, hållbarhet och arbetsmiljö och ge arbete till drygt 90 människor. Tänk om han visste det vid starten.

 

Egentligen startade bolagets resa redan 1989, då registrerades Swed Handling på Bolagsverket. Under de första sex åren skötte Tommy Anderson lagerhållning och transporter åt ett annat kemiföretag. Företaget blev uppköpt och verksamheten centraliserades så Tommy förlorade sitt uppdrag. 

– 1994 startade verksamheten som den ser ut idag. När farsan förlorade uppdraget provade han att sälja till kunder direkt. Det är en jäkla tur att ledningen på det andra bolaget bestämde att flytta verksamheten från Norrköping, säger Rickard Andersson.

 

Som barn till Tommy har Rickard Andersson och Therese Ekholst arbetat på lagret och i produktionen under skollov. Att de skulle ta över företaget var ingenting någon av dem hade planerat. 

– Jag skulle jobba med hästar. Mellan två jobb frågade pappa om jag ville komma in på kontoret. Tanken var att jag skulle vara här tills jag visste vad jag ville bli när jag blev stor. Jag trivs så bra och har roligt, därför har jag blivit kvar, säger Therese. 

Rickard arbetade på företaget mellan gymnasiet och lumpen samt innan han skulle börja på högskolan. 

– Jag kom in på ekonomiprogrammet på Linköpings universitet, men gick aldrig dit. Planen var att ta ett sabbatsår, men nu tillhör jag inventarierna här. 

 

Ett ständigt växande företag

Under de 30 år som gått har Swed Handling vuxit rejält, både ur sina lokaler i Norrköping och genom förvärv av andra bolag. 2003 köpte de upp Kemiverken, som idag är ett dotterbolag. Kemidepån i Gävle köptes 2004 och 2020 Jacks Entreprenad i Björketorp. Båda bolagen har idag fusionerats in i Swed Handling. 2023 växte de ytterligare genom uppköpet av dotterbolaget Kebelco i Göteborg.

 

De byggde egna stora lokaler på Spårgatan 1998. 2007 insåg de att lokalerna skulle vara för små inom ett par år och tog då beslutet att bygga nya. 

– Farsan fick ta hand om byggprojektet och jag tog över som VD och skötte det dagliga. Det blev en naturlig succession, berättar Rickard. 

Nu har de köpt en tomt intill på 4400 kvm för att ha möjlighet att bygga ut ytterligare. 

 

På frågan om varför Swed Handling lyckats växa så pass mycket svarar Rickard:

– De främsta nycklarna är att vi är flexibla, serviceminded och snabba. Vi vet hur viktigt det är att lyssna på kunden.  

Den starka familjekänslan har de lyckats behålla trots att de vuxit och de är noggranna med att fira och dela med sig till medarbetarna när det går bra. 

– Tillsammans är vi riktigt bra på att lösa paniksituationer. Jag minns när en kund ringde på skärtorsdagen och sa att de måste ha leverans helst nyss för att inte tvingas stänga ner. Teamet pratade ihop sig och vi lyckades leverera på långfredagen. Kollegorna ställer verkligen upp och löser såna situationer tillsammans, säger Therese. 

 

Logistiken är en annan viktig nyckel till bolagets framgång. 

–  Vi har byggt hela verksamheten kring våra turbilar. De levererar i tid och tar tillbaka returemballage, säger Rickard. 

 

Säkerheten har högsta prioritet

Rickard berättar att anläggningen i Norrköping är ”state of the art” i Norden. När det kommer till säkerhet och hållbarhet ligger Swed Handling i framkant. Ansvarig för detta är Therese, som började arbeta som säkerhetschef för två år sedan. Då hon redan var transportchef har hon jobbat mycket som säkerhetsrådgivare inom transport av farligt gods. Brandskyddsansvaret hamnade också hos henne och sedan i höstas är hon även ansvarig för kvalitets- , miljö- och arbetsmiljöarbetet. 

– Vi håller på med farliga saker därför är säkerheten så viktig. Vi vill hela tiden bli bättre för att minska risken för allvarliga olyckor.  

 

Pandemin - ett minne som fastnat hos båda

Rickard började arbeta heltid på Swed Handling 1995 och Therese 2000. De har många fina minnen från åren som gått, men pandemin har fastnat lite extra. 

– Jag kommer aldrig glömma när den slog till med full kraft och vi fick ställa om och leverera både råvaror och färdig handdesinfektion. Var och varannat samtal handlade om det, säger Rickard. 

– Det var en omvälvande tid och mycket att göra. Alla drog sitt strå till stacken och vi löste det tillsammans, fortsätter Therese. 

 

30-årsjubileumet firas tillsammans med alla medarbetare på en konferens i mars. Vad framtiden har att utvisa får vi se, men att det är spännande saker på gång hintar Rickard om. 

– Det jag kan säga är att Swed Handling kommer fortsätta att växa! 

Tänk på detta när du skickar in din beställning