Bristen på AdBlue: “Det finns ingen anledning till panik”

Under de senaste dagarna har vi kunnat läsa om att det råder brist på AdBlue, vilket har lett till att människor börjat hamstra produkten. Swed Handlings vd Rickard Andersson berättar att det inte finns någon anledning till panik och uppmanar alla att inte köpa mer AdBlue än vad man behöver. Vår produktion pågår för fullt och vi levererar ut till kunder i tur och ordning. 

 

Just nu är det hektiskt hos oss på Swed Handling. Orderingången har ökat kraftigt, främst på den eftertraktade produkten AdBlue.
– Det är många som hör av sig, både gamla och nya kunder som vill beställa. Vi besvarar alla frågor så snabbt vi kan, producerar för fullt och levererar i tur och ordning, säger Rickard Andersson, vd Swed Handling. 

Vi lite restriktiva och har en bra dialog med våra kunder för att undvika hamstringsbeteenden. 
– I första hand prioriterar vi våra löpande kunder och om vi får över levererar vi även till nya kunder. 

 

Därför är det svårt att få tag på AdBlue

Urea är den råvara som AdBlue tillverkas av. En av världens största producenter av urea är Ryssland. 

– Ryssland exporterar 7,1 miljoner ton urea årligen till Europa och nu är exporten helt stoppad. 

Rickard berättar att det finns västeuropeiska producenter av både urea och AdBlue, men många av dem har kört på halvfart. 

– Urea tillverkas av naturgas, som även det varit svårt att få tag på. Att de inte har någon aning om hur priserna på naturgas utvecklas har också bidragit till den minskade produktionen, vilket har skapat en tillfällig brist. 

 

Vi har hittat nya leverantörer av urea

Både vi och andra företag har lyckats hitta andra leverantörer av urea så vi kan tillverka AdBlue, men priset har stigit kraftigt och leveranstiderna har förlängts från 2–4 arbetsdagar till 2-3 veckor. 

– I och med att AdBlue-bristen har blivit så omskriven i media är människor oroliga och har börjat hamstra produkten. I och med att det finns en begränsad mängd skulle jag önska att man inte köper på sig mer än vad man behöver. 

 

Vad skulle brist på AdBlue leda till?

AdBlue är en kemikalie som används till att rena avgaser i dieselfordon genom SCR-teknik. Produkten renar bort 80–90 procent av kväveoxiden i avgaserna. 

– Om man skulle stänga av tekniken och tillåta dieselfordon att köra utan AdBlue skulle det innebära att 7–8 gånger så mycket kväveoxid släpps ut, vilket såklart inte är bra. Jag förstår att det diskuteras och att det inte är något lätt beslut att ta, men jag tycker att man ska vara försiktig. Visst kan det vara tillfälligt tomt i hyllan på bensinmackar i och med att människor hamstrar, men vi ser ingen akut brist på AdBlue idag 

Tack Tomas för att du varit en del av Swed Handling